NAJAAR 2024: MENS4ING IN ONSHUIS MET GELUKSCOACH PAUL VAN SCHAIK
Kwam het nu door mijn bindings- of door mijn verlatingsangst dat ik zonder relatie zo gelukkig was? De mensen om mij heen geloofden me niet. Dat zeg je maar. Zij wisten het zeker: iedereen wil een relatie. Ook jij. Ik sputterde tegen. Noem me dan eens één relatie waarvan je denkt: zo zou ik het ook willen. Konden ze niet. Ze hadden wel boeken van spirituele gasten die uitlegden hoe zo’n ideale relatie er uit zou moeten zien. Hadden die schrijvers zelf dan zo’n relatie? Dat niet. Maar ze hadden er veel verstand van, ze wisten precies hoe het moest.
Om mijn standpunt te verduidelijken citeerde ik uit een van mijn columns: de liefde zoals we die van relaties kennen lijkt op die voor een huisdier. Je zorgt dat de ander voldoende te eten heeft zodat-ie niet wegloopt. De meeste liefdesrelaties zijn gebaseerd op angst. De geliefden bedwingen hun angst om alleen te staan met een wederzijdse afhankelijkheid. In liedjes klinkt dat romantisch, maar in het echt…Ze willen elkaar voor zichzelf houden. Ze beschouwen hun geliefde als eigendom. Als slaaf. Ze houden elkaar klein. Remmen elkaars groei. Dat is geen liefde. Trouwen tot de dood ons scheidt is een ideaal dat de kerk ons door de strot geduwd heeft. Bedoeld om maatschappelijke rust te bewaren.
Toen mijn naasten dat hoorden, verstrakte hun blik, de adertjes rond hun ogen zwollen op. Ik was een psychopaat. Ik moest op zoek naar mijn onderliggende trauma’s. Naar de emotionele wonden waar ik onder leed. Bindingsangst wisten ze. Van het soort dat voortkomt uit verlatingsangst. Oftewel: Ik wilde mij niet binden omdat ik bang was om te worden verlaten. Zo zat mijn vork in mijn steel. Ze wisten veel beter wat er met mij aan de hand was dan ikzelf.
Daarna wilden ze niet meer luisteren. Ik vertelde nog over de droom waarin ik werd wakker gekust door een engel. Zij bracht mij in de staat van liefde. Dat is een hoedanigheid waarin je van alles en iedereen houdt. Je bent liefde. Het is helemaal te gek. Het houdt nu al langer dan twee weken aan. Van alle angst bevrijd. Dus je ervaart het gevoel van liefde, maar zonder geliefde. De engel is de geliefde. Wat ik heb uitgelegd als een personificatie van het leven zelf.
Voordien had ik deze staat als onhaalbaar geparkeerd. Ik had erover gelezen en verwachtte dat ze voor altijd theorie zou blijven. Enfin. Dat heb ik weer. Ik houd nu echt van alles en iedereen. De hele tijd. Ik vind de wereld ontzettend mooi, de mensen interessant. Alles lijkt een wonder. Ook zie ik voornamelijk het goede in anderen.
Een voorbeeld. Vandeweek scheurde ik de straat uit, komt er zo’n jongen met een box vol pizza’s van rechts. Vol liefde trap ik tijdig op de rem. De snuiter vond het wat aan de late kant. Dat probeerde hij duidelijk te maken met voor mij onbekende woorden. Hij dreigde zo mijn innerlijke vrede te verstoren. Het eerste wat in mij opkwam was om de belhamel te trakteren op een linkse hoek naar de lever en een rechtse naar de kin. Hij reikte me als het ware een perfecte kans aan om mijn bokstechnieken te onderhouden.
Toen greep de liefde in. Ze waaide mijn auto in via het openstaande raampje. Liefde passeert je verstand. Het levert de kwaliteit van onmiddellijke herkenning van het geheel van een probleem. Dat schept een enorme uitbreiding van de context. Je begrijpt: vanuit dat holistisch perspectief kwam bij mij het idee op om eerst klaarheid te verkrijgen: wat waren de feiten?
Volgens de jonge meneer was ik bijna tegen hem aangereden. Eureka! Vrijwel onmiddellijk bereikten we overeenstemming. Precies die werkelijkheid had ook ik waargenomen. Blijdschap. We waren het eens. We waren samen. Bijna, herhaalde ik de essentie van zijn verslag. Bijna, fulmineerde hij. Liefdevol sloeg ik een arm om hem heen. Het lijkt me enig om nog eens uitgebreid kennis met je te maken. Maar voor nu… Ik sloeg de deur voor zijn neus dicht en ik zwaaide hem gedag. Het was koud. Maar van binnen scheen de zon.
Zo werkt het dus met de staat van liefde. Je kijkt over het kwade heen. Dat is die lage frequentie. Terwijl, in liefde vibreer je op een hogere frequentieband. Breaky breaky.
Om elkaar te helpen voeg ik hier even een samenvatting aan toe van de kwaliteiten van ware liefde. Uit het lesboek. Moet je horen: liefde komt uit het hart en heeft de capaciteit om anderen te laten groeien. Je staat in verbinding met alles. Je dient de wereld. Je vertrouwt op je intuïtie. Op het niveau vijfhonderd is liefde onvoorwaardelijk, onveranderlijk en permanent. Ze is stabiel. Ze komt uit de bron en is niet afhankelijk van externe factoren. Ze is vergevingsgezind. Verzorgend. Ondersteunend. Liefde is niet intellectueel, ze komt uit het hart. Ze heeft de capaciteit om anderen op te tillen. Ze bereikt hoge resultaten dankzij haar puurheid en motief.
Dat zijn dus zo’n beetje de voornaamste symptomen waar ik op het moment onder lijd. Ik heb mijn ziektebeeld ook al voorgelegd aan een dokter. Meer precies, aan een waarzegster. De beste in het land. Ligt het aan mijn bindingsangst dat ik zo gelukkig ben? Vroeg ik haar. Ze tuurde in haar glazen bol. Die begon te roken. De groene ogen onder het ebbenhout zwarte lange haar van de ziener lichtten op. Ze werden groter en groter. Ondraaglijk werd de spanning. Tot ze gilde: Verschrikkelijk! De trauma’s die ik in mijn jeugd had moeten doorstaan, waren veel te zwaar geweest voor een kind. Dat was de reden dat ik nooit volwassen was geworden.
Toen gebeurde het. De bol spatte uiteen en de kamer vulde zich met een dikke mist. De geur van salie verspreidde zich door de ruimte. Uit de mist rees een geest op. De Demiurg. Mijn zoon, sprak hij met een zware stem. Weet je wat het is? Kom maar op, antwoordde ik. Je bent gewoon nog veel te jong om je te binden.
Een maal met een verhaal: a table
Het is helemaal niet erg dat je niet naar het woensdag 13 november 2024 gehouden dineetje in OnsHuis bent gekomen. Maar je hebt écht iets heel moois gemist..
Paul, onze Gelukscoach voor de Mens4ing (éénmaal per week op de zondag) had gekookt. Ik wist niet dat hij ook een Gelukskok is. Hij had voor ons een heerlijk gevulde Soto-soep gemaakt, met van alles er bij dat je erin kon doen, dus iedereen genoot van een gepersonaliseerde soep.
Vervolgens werd er door Jacqueline een prachtig verhaal voorgelezen over haar Bijna-dood-ervaring. Er werd muisstil geluisterd en de tranen biggelden over onze wangen. Bij sommigen vanwege herkenning.
Toen kregen we een overheerlijk dessert, een waar kunstwerk gemaakt door onze Marja, hoedster van OnsHuis. Deze taart werd opgedragen aan een lieve en mooi dame waar wij allemaal van houden. Zij gaat ons verlaten om in het prachtige Bali te wonen.
We hadden niet verwacht dat het zo’n mooie en intense avond zou worden. Wat een geluk dat we bij elkaar mochten zijn. Dit zijn van die juweel-momenten in je leven. Houd de agenda van Nieuw Rotterdam in de gaten, voor weer een mooi Maal met een Verhaal.
.
OP BEZOEK BIJ GERIZIM
Het NR Bouwteam bezocht november 2023 boer Gerrit en zijn vrouw Claudia van Gerizim, een kleinschalige groentekwekerij in Moerkapelle.
De samenwerking, logistiek en uitgifte werden besproken en inmiddels opgestart.
Claudia en Gerrit telen in de kas op vruchtbare kleigrond een zeer uitgebreid assortiment van groente: van diverse koolgewassen in het vroege voorjaar tot en met de vruchtgewassen (tomaat, paprika, komkommer, etc) in de zomer en herfst.
Zij telen deze groente zo duurzaam mogelijk. Zo maken ze minimaal gebruik van fossiele energie om de kas te verwarmen. In de winter is de kas gewoon koud en wachten ze op de zon. Daarnaast hebben ze zonnepanelen op de loods waarmee ze eigen elektriciteit opwekken. Verder maken ze voor de opkweek van groenteplantjes zoveel mogelijk gebruik van biologische zaden. Een deel van de plantjes kweken ze zelf en een ander deel kopen ze in.
Zoals gezegd groeit hun groente in de vruchtbare kleigrond en voor een gezonde groei maken zij gebruik van biologische compost en aanvullende meststoffen. Naast dat zij zelf de groente erg lekker vinden, vinden diverse insecten dat ook. Deze kunnen de planten zo aantasten dat de oogst daarmee verloren gaat. Om dat te voorkomen maken ze gebruik van natuurlijke vijanden (zoals lieveheersbeestjes).
Kortom: ze komen met zonnewarmte, vruchtbare klei, hommels voor de bestuiving, biologische meststoffen en biologische gewasbescherming tot een mooi en gezond product. Zij doen al het werk grotendeels samen en met veel passie. De diversiteit van ons aanbod biedt ons een overlevingskans, maar is arbeidstechnisch wel een grote uitdaging. Momenteel zijn ze bezig met het opzetten van een zorgkwekerij om mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt, om welke reden dan ook, te betrekken bij de samenleving.
Een greep uit hun aanbod per seizoen:
Februari-mei: raapstelen, radijs, slasoorten, andijvie, koolsoorten, aardappelen, rode bieten, snijbiet, uien, knoflook, winterpostelein, blauwe bessen, doperwten, kapucijners, tuinbonen, knolvenkel, paksoi, witlof, selderij, peterselie.
Juni-oktober: slasoorten, rode biet, aardappelen, uien, knoflook, tomaat, paprika, aubergine, pepers, (snack) komkommer, klimpostelein, sperziebonen, snijbonen, bleekselderij, roerbakmix, palmkool, nieuw zeelandse spinazie, selderij, peterselie, citroen verbena.
November-januari: prei, pastinaak, paksoi, winterpostelein, droogbonen, witlof, rode bieten, boerenkool.
VERBINDINGSTOUR – 15 september 2024
Op 15 september 2024 vond de eerste regionale verbindingstour plaats. Het doel: elkaar en elkaars verbindingsplekken beter leren kennen en elkaar inspireren voor een menselijker, ‘bottom-up’ gebouwde samenleving. Hieronder een impressie van de dag, waaruit blijkt dat dit doel ruimschoots gehaald is.
Tijdens de tour keken negen mensen uit Arnhem, Nijmegen, Culemborg, Oud-Beijerland en Rotterdam letterlijk in elkaars keuken. De tijd om de behoorlijke afstand van oost naar west af te leggen werd nuttig besteed door in wisselende samenstellingen in de auto’s te reizen en zo elkaar beter te leren kennen.
De tour begint om 9.00 uur met het ontbijt in de Stadskeuken in Arnhem van Tjwan Oei. Tjwan is dan al druk in de weer, want op deze locatie staat die dag nog veel meer op het programma. Als ook de Rotterdammers van Rotterdam vertrokken én gearriveerd zijn, wordt er gesmuld van de heerlijke broodjes. De Stadskeuken is een multifunctionele ruimte die zich bevindt tussen de kerk, het gerechtshof en het gemeentehuis en heeft een dagbestedingsruimte op de eerste verdieping. Het meest opvallend is de laagdrempeligheid, zegt Tjwan: “Iedereen die binnenkomt, voelt zich meteen op zijn gemak en begint met de eerste de beste een praatje”. In de stadskeuken is het mogelijk om naast de euro met Arnhems Hert en met de Florijn te betalen. Veel verschillende activiteiten voor diverse doelgroepen geven een verhoogde omzet, waardoor de prijzen laag blijven. Daarnaast zijn de prijzen variabel, met een indeling naar draagvlak in budget, flow en abundance.
Bij Carla Onderdelinden op het terras thuis in Nijmegen is er koffie. Voor Carla dé aanleiding om op de plaatselijke lekkernij te trakteren: het overheerlijke Mariken brood. Ze vertelt dat ze zich altijd al voor een nieuwe economie en samenleving heeft ingezet en het nu zelf vormgeeft in haar eigen wijk Dukenburg. Haar motto is: ‘groot denken en zelf (klein) doen’. Zo ontdekte ze dat ze met haar eigen laurierboom in de achtertuin de hele wijk van laurier in de soep kan voorzien. Ze merkt dat alles steeds moeitelozer gaat en dat de Wijkmakerij Dukenburg als een magneet begint te werken voor inwoners en lokale bedrijven en organisaties.
Vervolgens gaat de route naar Culemborg, naar de wijk Lanxmeer, waar Jan de Kock en Baukelien Franken aan een hof wonen met een gezamenlijke tuin in het midden. De soeplunch van de net geoogste pompoenen van de stadsboer wordt hier in het zonnetje onder de walnotenboom genuttigd. Jan vertelt over de eigen ruimte in Tiel (Earthsmiles) die geweldig is om ‘nieuwe wereld’ mensen en initiatieven te verbinden en tot wasdom te laten komen. Daarnaast benadrukt hij het belang van samen autonoom zijn in een wijk en dat je relaties je behulpzame vrienden worden.
De groep is tijdens de lunch ook getuige van gesjouw met volle kisten met appels die net geplukt zijn ter ere van het appelplukfeest die dag. Rudin Swagerman, buurman uit het nabij gelegen hof en technicus, vertelt hoe hij via een open source netwerk ‘Circles’ ontdekte en ‘Vrij Betuwe’ daarvan op de hoogte bracht. Hoeksche Waardster Anja Gerritse maakt met hulp van Baukelien binnen een paar minuten een gratis account voor Circles en betaalt van haar startkapitaal van 130 Circles er 50 voor de lunch van haar en regiogenoot Annemarie Zirkzee.
Door een oproep in de coöperatie-nieuwsbrief van de Hoeksche Waard op Discord hadden Rob Romeijn, Anja en Annemarie een compleet thee-ontvangstcomité geregeld in het restaurant ‘Op de Dijk’, middenin het pittoreske Oud-Beijerland.) Het zit helemaal vol met gelijkgestemde, gastvrije, hartelijke Hoeksche Waarders. De coöperatie is ‘plat’, hoewel er natuurlijk een bestuur is, en bijna alle mensen nemen het woord als wordt gevraagd ‘of iemand nog iets wilde zeggen’ voordat de tourders naar Rrrrrrotterdam vertrekken…
Hoewel het restaurant voelt als ‘hun eigen plek’, dromen de Hoeksche Waarders van iets anders. Totdat de locatiezoektocht resultaat heeft geboekt, wil men eerst kijken welke activiteiten er ontplooid worden en daar een plek bij zoeken.
In Rotterdam is het vanwege omleidingen een toer op zich om aan te belanden in ‘OnsHuis’, een gezellige pijpela in oud-west. Iedereen is blij tot het eind te zijn gebleven, want het lekkerste blijkt voor het laatst te zijn bewaard. Speciaal voor ons hebben Pandora Tabatabai Asbaghi en Maarten Meddens een Surinaamse kok ingehuurd en die kan er wat van. Maarten tipt ons om na elke gang naast een andere Rotterdammer te gaan zitten én hij adviseert een strippenkaart voor het drinken te kopen. Dus het is óf trakteren of niet droog staan als je OnsHuis te Rotterdam nog eens bezoekt.
Tjwan: “Mijn overtuiging is dat we de wereld mooier maken met deze authentieke bezieling.”
Carla: “Dank allemaal voor deze mooie oost-westverbinding.”
Douwe: “Wat me in het bijzonder bijblijft is dat de mensen aangeven dat ’succes’ richting nieuwe gemeenschapsvormen staat of valt bij het bewust worden van je eigen behoeften en intenties. Om op basis hiervan andere wegen te banen en steeds weer nieuwe stappen te zetten en te kijken welke mensen en initiatieven daarbij nodig zijn. Niet sec het aanpassen aan de buitenwereld maar juist de binnenwereld is leidend.”
Maarten: “De sky is the limit, maar wel bottom-up.”
Baukelien: “Mijn behoefte en intentie was mensen op verschillende plekken met elkaar te verbinden en voor andere regio’s een zaadje te planten. Het was nog verbindender dan ik verwacht had. Ik wil graag andere regio’s uitnodigen en het tourstokje doorgeven aan een volgend initiiatief, bijv. een Brabant-tour.”
Pandora: “Het was een vrai tour d’amour.”
Deelnemende regio’s:
Arnhem: https://stadskeuken-arnhem.nl – https://arnhemshert.nl
Nijmegen: https://www.samenmakenwijdukenburg.nl
Culemborg: https://www.rivierenlandinverbinding.nl – https://lanxmeer.nl
Hoekse Waard: https://nieuwhwiv.nl
Rotterdam: https://nieuwrotterdam.org
Lady HeMP: HennepVerhalen IN ONSHUIS
In maart 2024 kwam Monique Ravensberg, a.k.a. “Lady Hemp”, koken en vertellen nav haar boek in voorbereiding “100 Hennepverhalen”. In alle gerechten die zij serveerde was hennep verwerkt, in de vorm van zaadjes of blaadjes. Tussen de gangen door vertelde ze hennepverhalen over de geschiedenis en de vele, uiteenlopende toepassingen. Zo werd iedereen die avond zowel lichamelijk als geestelijk verrijkt door hennep!
Diner
De aanwezigen kregen als eerste een welkomstdrankje van hennepmelk met banaan en verse sinaasappelsap. Daarna een kleurrijke groene salade met notensmaak aangekleed met hennep-yoghurtsaus. Het hoofdgrecht bestond uit rauwe hennep-bietenballen met kleefrijst en pittige prinsessenbonen. Voor de finale ging de eer naar hennepthee met bonbons van gedroogd fruit met hennep- en sesamzaad. Allemaal zeer smakelijk!
Presentatie
Lady Hemp vertelde boeiende verhalen over de relatie tussen mensen en deze multifunctionele plant, met bij elk verhaal een kaart met een illustratie van eigen hand. Terwijl de
Motivatie
We leerden dat hennep milieuvriendelijke oplossingen biedt voor de meeste milieuproblemen in de wereld. Hoe meer personen weten over deze wonderlijke plant, hoe meer ze in hun kracht staan en mondiger worden. Gedreven door deze gedachte stelde Lady Hemp haar boek samen, waarmee ze de – vaak onbekende – verhalen over hennep aanbiedt. Zo hoopt ze bijvoorbeeld dat veel mensen natuurlijk hennepbeton gaan eisen als bouwmateriaal in plaats van het giftige beton dat nu gebruikt wordt.
Wil je meer weten over dit onderwerp of ben je benieuwd naar het boek, bezoek dan de website van Lady Hemp.
VERTONING IN ONSHUIS VAN ‘ZOEKTOCHT NAAR HET INNERLIJK VAN DE MENS’ DOCUMENTAIRE OVER RUDOLF STEINER
Voorjaar 2024 was de documentaire Zoektocht naar de binnenwereld van de mens in OnsHuis te zien, over de inhoud van het boek Filosofie van de vrijheid van Rudolf Steiner. NR-mensen attendeerden de makers op de overeenkomsten tussen Rudolf Steiner en Bob de Wit. Zij nodigden Bob daarop uit voor een interview, dat je kunt bekijken op https://www.richting.org/series/zoektocht-naar-de-vrije-geest-van-de-mens/.
Onderwerpen die aan bod komen: Individueel bewustzijn versus globaal bewustzijn; het belang van individueel bewustzijn en spirituele ontwikkeling; de noodzaak van een onafwendbare (financiële) crisis om in actie te komen; de onrust van transitieperiode; de autonome ontwikkeling van de afbraak van het oude systeem; het belang van het openstaan voor nieuwe ontwikkelingen. En het meest belangrijk is de spirituele ontwikkeling van de mens.
De kern voor Bob is de ontwikkeling van de innerlijke mens en betoogt dat het in de ontwikkeling van de mensheid van de afgelopen 3000 jaar telkens na een crisis beter ging. Voorwaar een hoopvol vooruitzicht.
NIEUW ROTTERDAM 2 jarig bestaan
Op 22 december 2023 vierde Nieuw Rotterdam haar tweejarig bestaan in clubhuis “OnsHuis” in Rotterdam West.
Uit heel Rijnmond waren zo’n 55 mensen toegestroomd om dit bijzondere feit te vieren.
Na de inloop met bubbels, gaf Judith een presentatie van de website en een terugblik op de activiteiten van afgelopen jaar. Evenals een vooruitblik op de plannen voor het volgend jaar, zoals het organiseren van De Voedselmakers.
Gesterkt door soep en hapjes, nam daarna Bob de Wit het woord. In stijl vanaf zeepkist, trakteerde de special guest van de avond de aanwezigen op een vlammend betoog naar aanleiding van zijn nieuwste boek “Regio 4.0”. Daarin beschrijft hij de verschillende ontwikkelingsfasen van de samenleving. Momenteel bevinden we ons op een onrustig kantelpunt, wat de mogelijkheid biedt om als zelf-organiserende burgers samen andere (namelijk lokale) keuzes te maken. Het boek wil inspiratie geven aan regio’s. De lezing werd enthousiast ontvangen.
Braziliaanse live muziek zorgde voor een mooie afsluiting van een bijzondere en gezellige avond.
Nieuw Rotterdam 1 jaar!
Na ons eerste jaar samen werken, bouwen, eten en overleggen en vele ervaringen rijker, hebben we ons éénjarig bestaan gevierd in Cinerama.
Met onder meer heerlijk eten verzorgd door NR-leden, muziek en een geweldige quiz waarin de kennis en het ‘wakkerheidsgehalte’ van de NR-leden werd getest en de winnaar een rondje boven Rotterdam mee mocht vliegen.
Dag van de Vrijheid
26 juli - Dag van de Vrijheid Op 26 Juli 2022 vierde Society 4.0 voor de tweede keer de 'Dag van de Vrijheid'. Op deze historische dag verklaarde de Staten-Generaal 441 jaar geleden Nederland onafhankelijk van de Spaanse koning, door middel van het Plakkaet van...